CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-023
Lun
(on Pag island)
Special botanical reserve
EU-170

Posebni botanički rezervat Lun nalazi se na najsjevernijoj točki otoka Paga.
Orijentir: (44°41,5’N 14°44,5 E)


Među oko 80 000 maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 divljih maslina (Olea oleasterHoff. Et Ling.), visokih od 5 do 8 metara i prsnog promjera više od 80 centimetara. Ovo nalazište divljih maslina, površine 23,6 ha jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku i estetsku vrijednost.

Zbog svojih je karakteristika 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Lunjski maslinici predstavljaju istinsku oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka našega otoka. Ovo područje divlje masline, površine 24 ha, jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku vrijednost.

Ukoliko na Lunu prošetate makadamskom cestom kroz maslinike, uživati ćete u krajoliku prožetom korijenjem stabala iz biblijskih vremena.
Krajolik je to koji djeluje poput anti-depresiva i punjača baterija u jednom. Uz cvrčanje cvrčaka, bleku ovaca i prigušen šum mora u daljini "nahraniti" ćete oči količinom nadrealističnih oblika, usporedivom još jedino sa bajkama.
Na oko 23 hektara raste 80.000 maslina, među kojima se veličinom i fantastičnim oblicma izdvaja cca 1500 stabala "Oblice", cijepljene na divlju podlogu, divlju maslinu "Olea oleaster" . Jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog sa kamenom, na cijelom se svijetu sreće još samo na dva mjesta; u Izraelu i u Grčkoj. Međutim prema riječima stručnjaka, Lun ima primat po koncentraciji takvih stabala na malom prostoru te po njihovoj starosti.
Zahvaljujući svemu navedenom, dio tog područja je 1963g. zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom.
Tek je prošle godine (2007) postavljeno nekoliko skromnih putokaza, međutim još nas uvjek muči nepostojanje neke vrste info punkta, u vidu totema, table ili nečeg sličnog koja bi sve brojnije turiste upućivala i informirala o rezervatu, lokaciji, posebnosti i značaju ovog područja.
Put kroz Maslinike napravljen je na temelju inicijative nekolicine mlađih mještana Luna i naravno uz potporu gradonačelnika i grada Novalje.
Prema nekim mišljenjima put je već prve godine prerastao u šetnicu kojom su prošle tisuće ljudi...

Izvor: http://www.lun.hr (Zoran Badurina-Rumešić)

Nakon što je prije mjesec dana netko bagerom iščupao te odvezao četiri višestoljetne masline iz “Lunjskog maslinika” na sjeveru otoka Paga, lokalna “Udruga lunjskih malinara” pokrenula je “Građanski odbor za spas maslina iz Luna” kako bi svoju baštinu sačuvala od devastacije zbog pomodarstva domaćih novopečenih bogataša.
- Suočeni s činjenicom da našim maslinarima bezimeni ljudi za sitniš nude otkup starih maslina na kojima prodajom mogu zaraditi od 5 do 100 tisuća eura, želimo svoju djedovinu staviti pod zaštitu kako nerazumni pojedinci ne bi zauvijek uništili stabla koja su Hrvate dočekala kada su tek došli u ove krajeve - upozorio je Želimir Badurina iz Udruge lunjskih maslinara na konferenciji za medije.

Prodaja jednoga srednjovjekovnog drveta može riješiti višegodišnju egzistenciju vlasnika, pa lunjski maslinari ne imenuju i ne krive grješnika koji je za bagatelu od 12 tisuća kuna po stablu izdao svoje nasljeđe.

Žele, međutim, u korijenu srezati grijeh otuđenja hrvatske kulturne baštine. Lunjske divlje masline jedinstvene su i posebne jer su samonikle i kliju iz plodova, pa svako takvo stablo ima specifični genotip, a opstat će samo ona koja su otporna na kamen, buru i posolicu - ističe Đani Benčić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je tu tvrdnju dokazao genetskim analizama.

Upozorivši kako preseljenjem starih maslina iz staništa one mogu podivljati ili odumrijeti, naglašava kako je time narušena savršena ravnoteža “orkestra koji je tisuću godina uhodavan”.

U Lunu, na najsjevernijem rtu otoka Paga, na 400 hektara se prostire najveći hrvatski maslinik, jedan od samo tri svjetske lokacije s brojnim stablima divlje masline. Masline u Lunu bere 70-ak lokalnih obitelji koje na 400 hektara imaju 60 do 80 tisuća stabala, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u zemljišnim knjigama većina nasljednika samo je u posjedu zemljišta.

Problem je što je dio maslinika, 50-ak hektara, na državnom poljoprivrednom zemljištu, ali se u Udruzi nadaju kako će i tu površinu uspjeti dobiti u dugotrajan najam kako bi mogli štititi masline i kvalitetno gospodariti.

Preventivnu zaštitu lunjskih maslina pokrenut će Državni zavod za zaštitu prirode, a nakon dvije godine mogla bi se razmatrati kategorija trajne zaštite.

- Lunjski maslinici izuzetno su vrijedno područje ne samo zbog tisućugodišnjih vrijednih stabala, nego i zato što će biti predloženo za uvrštenje u Europsku mrežu zaštićenih područja Natura 2000 - najavio je Davorin Marković, ravnatelj Zavoda.

Na sreću, tijekom trajanja privremene zaštite zakonska je procedura ista kao i da se radi o trajnoj, pa se u masliniku neće smjeti poduzimati nikakvi invazivni radovi.

MARIJANA ŠEŠO (Slobodna Dalmacija)